Studenten en mentale gezondheid

Het bestuur van het Amsterdamse dispuut van de C.S.F.R., een reformatorische studentenvereniging, leek het erg waardevol en belangrijk om met de leden na te denken over het onderwerp mentale gezondheid en hoe je als christen staande blijft als het allemaal niet zo mee zit. Zeker in deze periode van een pandemie en lockdowns.

We begonnen de avond door even terug te blikken op de afgelopen anderhalf jaar. Veel studenten beoordeelden deze periode met een onvoldoende. Vervolgens gingen we in gesprek over de vraag of de beoordeling misschien anders was geweest wanneer ze geen christen zouden zijn geweest.

Daarna zoomden we in op een stukje identiteit en eigenwaarde. Waar is je identiteit van afhankelijk? Van hoe je naar jezelf kijkt waarbij je heel goed weet wie je zelf bent? Of misschien meer van hoe anderen naar je kijken? Of van hoe jij denkt hoe anderen jou zien, hoe anderen naar jou kijken en jou beoordelen. En weet je dat dan echt, ga je daarover in gesprek met anderen, of komt dit vooral voort uit aannames?

Een stapje verder was het ontdekken van wat de Bijbel over deze onderwerpen te zeggen heeft en welke waarde je van daaruit krijgt toegekend. Dat voel je niet altijd zo, dat merk je niet altijd zo dus wat heb je daar dan aan in het leven van elke dag. De onderliggende vraag die daar bij komt is de vraag naar de zin van het leven. Of zoals we het als chistenen graag zeggen: wat is Gods plan met je leven?   

We gingen op zoek naar het antwoord op die vraag, vanuit de gedachte dat God een plan voor deze wereld heeft. Welke rol speel je daarin en welke plaats neem jij in? En wat heeft dat weer te maken met je mentale gezondheid en de manier waarop je in het leven staat.

Een interactieve avond met veel aanzetjes om (diep) na te denken, om in gesprek te gaan en om het toe te kunnen passen in het leven van elke dag.

Ook een avond met je studentenvereniging of jongerengroep? Kijk op www.hansborghuis.nl of mail naar hans@hansborghuis.nl.