STOPTOBER

Een oproep tot eenheid en bescheidenheid

Christelijke artiesten die hun optredens afzeggen omdat ze niet om een coronapas willen vragen. Erg heftige reacties tot gevolg. Een christelijke spreker die voor zijn evenement wél om het toegangsbewijs vraagt en vervolgens door een deel van christelijk Nederland wordt neergesabeld. Weer iemand anders roept christenen zelfs op de coronapas te omzeilen en opnieuw buitelen de reacties over elkaar heen. Waar zijn we in vredesnaam mee bezig?! Welk signaal geven we af? Stop alsjeblieft!

Stoptober
Ik zal het kort houden deze keer, het is weer ‘Stoptober’. Een campagne om rokers te stimuleren 28 dagen niet te roken en daarna helemaal te stoppen. Een krachtig initiatief, we weten allemaal dat roken slecht is voor de gezondheid. Het zaaien van verdeeldheid is dat ook. De soms liefdeloze reacties, de eigenzinnigheid en de felheid zijn misschien wel net zo slecht. In elk geval voor de geestelijke gezondheid en voor de profilering van ons christenen; voor de naam van Jezus.

Maand van eenheid
Mijn voorstel: zullen we in christelijk Nederland massaal meedoen met ‘Stoptober’?! Zeker, een mooie gelegenheid om van het roken af te komen, maar dat bedoel ik nu even niet. Zullen we - ik heb deze vraag eerder gesteld - nu écht even een maandje stoppen met moddergooien? Kunnen we ons deze maand weer gaan richten op dat wat ons samenbindt? Stoppen met verdeeldheid zaaien, stoppen met denken de wijsheid in pacht te hebben, stoppen met elkaar in de haren vliegen? Alsjeblieft?!

Bescheidenheid
Ik denk dat het passend is om onszelf - oh ja, daar reken ik mijzelf ook toe - wat meer bescheiden op te stellen. Ook in de hele discussie rond toegangsbewijzen en QR-codes. Ook wat betreft het opzoeken van de randen van de wet. In het Nieuwe Testament worden we meerdere keren opgeroepen om bescheiden te zijn. Efeziërs 4 vers 2 bijvoorbeeld: ‘Wees steeds bescheiden, zachtmoedig en geduldig en verdraag elkaar uit liefde’. Kunnen we hier iets meer van laten zien deze maand? Van stoppen met roken weten we dat het geur- en smaakvermogen weer toeneemt. Maar welke geur verspreiden wij, welke smaak laten we achter?

Samen meedoen
‘Stoptober is een bewezen effectieve methode die ondersteunt bij het stoppen…’ is te lezen op de website van het Trimbos-instituut. Een van de redenen waarom het zo goed werkt, is door het samen te doen, geven deelnemers aan. Na drie maanden is doorgaans 52% nog gestopt. Fantastisch toch? Dit kunnen wij ook! Even een maandje pas op de plaats. Richten op eenheid, richten op bescheidenheid, het samen doen, hier samen voor gaan staan? De wereld weer laten zien wie Jezus is, de liefde van God zichtbaar maken. Ondanks al onze verschillen, die er heus wel zullen blijven. Maar daar gaat het nu niet om.

Doe je mee?! Ongeacht wat je vindt, ongeacht wat je denkt, ongeacht je mening. Misschien wel een van de beste beslissingen die we samen kunnen nemen.

Kunnen we dit beter aanpakken, kunnen we samen een krachtig en positief signaal van eenheid afgeven? Kunnen we (st)o(p)(k)tober afsluiten met een gezamenlijk initiatief? Ik hoor graag welke mogelijkheden je ziet.

Hans Borghuis
www.hansborghuis.nl