Kunnen we nu even stoppen met moddergooien!?

Kunnen we nu even stoppen met moddergooien?!


Pas was ik te gast in de livestream van een bevriende Italiaanse gemeente. Zij organiseerden veertig dagen van gebed. Veertig ochtenden, stipt om 06.55 uur, kwamen ze - ook al was het online - samen om te bidden. Bidden voor verandering, voor eenheid, voor hun land en overheid, voor elkaar en voor de mensen in hun omgeving. Lief en leed werden gedeeld, in een positieve setting, met als uitgangspunt Romeinen 12 vers 12: ‘Wees verheugd door de hoop die je hebt, wees standvastig wanneer je tegenspoed ondervindt en blijf bidden’. En dat deden ze. Hoopvol, met discipline en met vreugde, veertig dagen lang.

Negatieve vibe
Om eerlijk te zijn vind ik de negatieve vibe - sorry, dat is hoe ik het ervaar - die de laatste tijd door christelijk Nederland gaat nogal pijnlijk. Veel mensen met een mening, vaak een hele stevige, over de maatregelen die genomen worden om corona onder controle te krijgen. Veel kritiek op het kabinet, op de verantwoordelijke ministers, op het RIVM, de vaccinatiestrategie, het beleid. Ook zijn sommige mensen er stellig van overtuigd dat er meer achter zit, soms met onderbouwing, soms met een (complot)theorie, soms ook volledig ongefundeerd. Er worden artikelen gedeeld, er worden volop filmpjes gedeeld. Sommige mensen komen niet verder dan dat. Anderen weten precies te vertellen hoe het dan wel zou moeten.

Sommige mensen zijn er stellig van overtuigd dat er meer achter de coronapandemie zit.

Verschillen zijn goed
Ik ontken hier absoluut niet het leed dat is ontstaan door alle beperkende maatregelen. Voor ouderen, voor jongeren, voor ondernemers, voor zorgmedewerkers, voor kinderen, voor… Veel mensen zijn ontzettend hard getroffen en ook ik heb daarmee te maken. En natuurlijk, iedereen mag een mening hebben en deze delen. Het is goed wanneer er verschillende inzichten zijn. Andere invalshoeken waarover we van gedachten kunnen wisselen. Natuurlijk, prima wanneer je ergens zeker van bent en anderen hiervan wilt overtuigen. Dat mag, dat staat iedereen vrij. Alleen, de manier waarop is vaak nog wel even een dingetje. Dat zou wat mij betreft met iets meer liefde en iets meer nuance mogen. Maar goed, dat is mijn mening natuurlijk.

Stop met moddergooien
Maar kunnen we nu even stoppen? Voor een poosje in elk geval? Stoppen met alle kritiek, stoppen met alle meningen zo hard en luid te verkondigen? Even stoppen met moddergooien? Ons verenigen? Er komen spannende weken aan. Weken waarin er hopelijk iets meer mogelijkheden komen. Weken waarin het spannend blijft hoe de verspreiding van het virus en de nieuwe varianten zich gaat ontwikkelen. Ik weet het, alleen hiervan kun je alweer van alles vinden, maar wacht nog even. Hoe dan ook gaan we met z’n allen nog lastige maanden tegemoet.

Kunnen we nu stoppen? Voor een poosje in elk geval?

Verenigen
Zullen we de komende weken anders gebruiken? Even geen moddergooien, even niet onze eigen meningen en ideeën heel hard verdedigen en verkondigen, even niet heel veel kritiek op onze sociale media plaatsen, even niet heel veel tijd steken in - al dan niet zinnige - discussies? Kunnen we ons de komende weken - ondanks alle verschillen die er zijn en die er ook mogen zijn - verenigen? Verheugd door de hoop die we hebben. Standvastig in deze tijd van tegenspoed.

Komende weken
Kunnen we de komende weken misschien gebruiken om samen te bidden? Voor ons land, onze overheid, voor de mensen van het RIVM. Bidden voor de mensen in de zorg, voor Hugo de Jonge, voor iedereen die iemand verloren heeft, voor de mensen van de GGD. Bidden voor elkaar, voor mensen in onze omgeving, voor Klaus Schwab, voor al die ondernemers die het vreselijk moeilijk hebben. Bidden voor onze jongeren, voor mensen die te maken hebben met de gevolgen van corona, voor de scholen. Bidden voor al die mensen die eenzaam zijn, voor Ferd Grapperhaus, voor de vaccinatiecampagne, voor mensen die bang zijn voor de toekomst. Bidden voor betere tijden, voor Mark Rutte, voor wijsheid, voor hoop, voor…

Zullen we de komende weken gebruiken om samen te bidden?

Licht zijn
Mooier nog is het om het niet bij gebed alleen te laten maar ook onze hand uit te steken waar dit mogelijk is. Op onze eigen plek, in onze eigen omgeving, op onze eigen manier. Door van betekenis te zijn en iets toe te voegen, door licht te zijn en licht te brengen. Dat hoeft niet persé heel groot te zijn, ook een klein gebaar kan al van onschatbare waarde zijn.

Geroepen om te zegenen
Wat je ook vindt, wat je mening ook is, wat je ook van sommige mensen denkt. Romeinen 12 vers 14 vraagt ons om te zegenen en niet te vervloeken. Om eensgezind te zijn en niet hoogmoedig. ‘Zet jezelf aan tot bescheidenheid en ga niet alleen af op je eigen inzicht’. Zullen we ons de komende weken hierop focussen? Eensgezind?

Hoop
Bij m’n vrienden in Italië heb ik gezien en ervaren welke kracht hiervan uit kan gaan. Door samen ergens voor te gaan. De verschillen even aan de kant en zoeken naar eenheid. Vanuit de hoop die we hebben! Doe je mee?

De verschillen aan de kant en zoeken naar eenheid.

En voor alle duidelijkheid: ook ik heb een mening, maar die is nu even van ondergeschikt belang.

Reageren? Mail naar: hans@hansborghuis.nl

-> Lees ook: Kunnen we ons alsjeblieft wat positiever opstellen?
-> Lees ook: Dochter! Over moeders, dochters en zussen (in de prostitutie)
-> Schrijf je in voor de nieuwsbrief van hansborghuis.nl

-> Luister het interview n.a.v. deze column op Groot Nieuws Radio
-> Lees de column in het Nederlands Dagblad

Hans Borghuis
www.hansborghuis.nl