Dit is wat de wereld ziet van Mij


Dit is wat de wereld ziet van Mij


Wat de wereld deze dagen ziet van Jezus: kerkgangers die verslaggevers aanvallen en thuisblijvende kerkgangers die daar publiekelijk en intens heftig op reageren. Krantenartikelen over grote verdeeldheid binnen christelijke politieke partijen met betrekking tot het ‘redden’ van Rutte.

Als christenen zijn we het over veel oneens
Ook de afgelopen week werden in christelijk Nederland weer stevige woorden gebruikt. Om het gedrag van christenen te beoordelen en om de fouten van niet-christenen te veroordelen. Alle voorhanden zijnde kanalen worden ingezet om standpunten, meningen, gedachten en ideeën te ventileren. Het wordt allemaal breed uitgemeten. Conclusie: er zijn een heleboel zaken waar we het als christenen onderling niet over eens zijn. Punt.

Wat de wereld ziet van Hem
Ook deze dagen zal in menig (online) kerkdienst Opwekking 705 voorbijkomen. Veel mensen zullen het (thuis) misschien meezingen: ‘Dit is wat Ik wil dat jullie doen, dit is waarom Ik bij jullie neerkniel. Dit is hoe Mijn kerk behoort te zijn, dit is wat de wereld ziet van Mij, als je Mij gaat volgen’. De vraag die mij in toenemende mate bekruipt: wat ziet de wereld deze dagen nu daadwerkelijk van wat Jezus hier in Johannes 13 bedoelde?

Geruzie en rivaliteit
Natuurlijk, we kunnen een theologische discussie voeren over het betreffende Bijbelgedeelte maar laten we dat nu even niet doen. De strekking is wel helder: als christenen vertegenwoordigen we Jezus. Wie Hij is wordt zichtbaar door ons. Althans, dat zou zo kunnen zijn. Voordat we hierover vallen: wij zijn zeker geen complete ‘lookalikes’ van Hem, maar wel geroepen om Zijn licht en liefde te verspreiden. Vijandschap, tweespalt, jaloezie, woede, gekonkel, geruzie en rivaliteit horen hier niet bij (Galaten 5 vers 20).     

Jezus werd ook boos
Op eerdere columns die ik schreef kreeg ik instemmende- maar ook heftige reacties. De boodschap is niet bij iedereen even populair. Dat mag. Je hoeft het niet met me eens te zijn. Veelgehoord: Jezus werd ook boos, woest zelfs, gooide tafels omver, schreeuwde, joeg mensen weg. Klopt. Omdat het huis van Zijn Vader tot een markt was geworden, ontheiligd werd. Lijkt mij persoonlijk niet het beste voorbeeld om onze eigen boosheid - die toch vaak om hele andere dingen draait - te vergoelijken. Om dit te gebruiken om onze eigen ideeën en meningen over mensen en over van alles en nog wat luidkeels te verkondigen. Om mensen te beoordelen of te veroordelen. Maar dat is mijn mening.

Vriendelijkheid en zachtmoedigheid
In Galaten 5 worden liefde, vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, zachtmoedigheid en zelfbeheersing onder andere genoemd. Kunnen we onze uitingen, onze social mediakanalen, onze gesprekken, onze meningen en het vertolken hiervan, iets meer vullen met deze dingen? Dat de wereld iets meer hiervan zal zien en ontdekken?

Wat Jezus wil
Wat wil Hij dat wij doen? Hoe vindt Hij dat Zijn kerk behoort te zijn? Wat wil Hij graag dat de wereld ziet van Hem?

En ja, deze vragen stel ik ook aan mezelf.

Reageren? Mail naar: hans@hansborghuis.nl

-> Lees ook: Kunnen we nu even stoppen met moddergooien!?
-> Lees ook: Zullen we ons nu wat positiever opstellen?
-> Lees ook: Dochter! Over moeders, dochters en zussen (in de prostitutie)
-> Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief
-> Uitnodigen of meer informatie aanvragen

Hans Borghuis
www.hansborghuis.nl