Moderne slavernij dichtbij

Altijd leuk om in je geboorteplaats te gast te zijn. Deze week bij vrouwenkring Ruth, onderdeel van de Hervormde Gemeente Rijssen.

Onder andere na een aantal jaren in de prostitutiesector te hebben gewerkt - eerst bij Bright Fame in Amsterdam en later bij Stichting De Haven in Den Haag - spreek ik veelvuldig over dit onderwerp. Ook in preken en trainingen gebruik ik regelmatig de verhalen en voorbeelden van de vrouwen uit dit werk.

Ook de ochtend bij deze vrouwenvereniging was interactief van opzet en begon breed met het onderwerp moderne slavernij. Van daaruit stapten we naar de wereld van de seksindustrie, mensenhandel en gedwongen prostitutie. Welke gedachten hebben we hierover, wat weten we van het onderwerp en van de vrouwen die dit treft? Hebben we hier een mening over en wordt die mening anders wanneer we de persoonlijke verhalen van deze vrouwen en hun omstandigheden horen? En hoe kijken we naar de mannen, de sekskopers. Wat vinden we hiervan, welke mening hebben we over deze mannen?

Deze wereld lijkt soms misschien ver van ons bed maar prostitutie vindt allang niet meer uitsluitend plaats in de grote steden, achter de ramen of in de seksclubs. Seks is overal te koop. We zoomden ook even in op onderwerpen als sexting, sextortion en grooming. Wat weten we hiervan als ouders of groot-ouders en zijn we ons ook bewust van de risico's voor onze (klein)kinderen. Zijn deze onderwerpen thuis bespreekbaar of zwijgen we hier liever over?

Afsluitend de vraag: met welke ogen kijken we naar de wereld om ons heen? Naar onze eigen omgeving, onze eigen woonplaats? Maar ook naar de wereld van de ramen op de Wallen in Amsterdam of van de seksclubs in Den Haag en de leefomgeving en -omstandigheden in de landen waar veel vrouwen vandaan komen die in Nederland in de prostitutie belanden.

Een interactieve bijeenkomst die tot nadenken stemt en wellicht een ander licht werpt op de wereld van moderne slavernij en prostitutie ver weg en dichtbij.

Ook een bijeenkomst over het thema Moderne slavernij dichtbij boeken? Kijk op deze pagina voor meer informatie of mail naar hans@hansborghuis.nl.

www.hansborghuis.nl