Het beest. De Great Reset. En de 3 miljard.

Openbaring 13

In zijn reactie op de preek van Paul Visser merkt Willem Ouweneel op: ‘we hebben nog nooit zoveel over Openbaring 13 gehoord als in de afgelopen anderhalf jaar’. En daarmee legt hij precies de vinger op de zere plek. Een berichtje van een niet-christelijke vriend deed me nog eens extra beseffen wat de gevolgen hiervan zijn.

Theologische discussie

Misschien sta je volledig achter Paul Visser, zijn visie op de actualiteit en de koppeling met Openbaring 13. Of misschien ben je het helemaal met Ouweneel eens, die in zijn artikel de theologische discussie aangaat naar aanleiding van de preek in kwestie. Okay, even eerlijk: het speelde door m’n hoofd om hier iets te schrijven over 1 Korinthe 3 maar daar gaat het niet om hier.

Geen richting

Een (niet christelijke) vriend van me stuurde de preek van Paul Visser door. Hij had deze weer van iemand anders doorgestuurd gekregen en vroeg zich af wat hij hiermee moest. Ik citeer: ‘…zijn woorden zorgen voor boos zijn, bang zijn en scheiding tussen mensen. Beetje populistisch dingen roepen en dan klaar. Geen oplossing, geen richting geen streven’. Voor mij de aanleiding voor dit schrijven.

Geen oplossing, geen richting, geen streven.

Great Reset

Het kan zomaar zijn dat je iedereen die het wil horen of lezen - én misschien ook iedereen die het niet wil horen of lezen - waarschuwt voor wat er naar jouw mening gaande is. Dat je de ideeën van het WEF en de Great Reset in Bijbels (eindtijd)licht plaatst en vindt dat iedereen dit moet weten. Dat kan. Of misschien ben je overtuigd van het tegenovergestelde, vind je het allemaal grote onzin en vertel je juist dat aan iedereen die maar wil luisteren.

Profetisch

Maar wat bereiken we hiermee, wat hebben we voor ogen? Veronderstel dat de preek van Paul Visser honderd procent profetisch blijkt te zijn. Dat de ‘voorzichtige’ voorspellingen en gedachten exact blijken uit te komen. Wat willen we dan? Wat is de oplossing die wij te bieden hebben? In welke richting wijzen we? Wat of wie streven we na?

Hoe Jezus gehandeld zou hebben

Ik had graag gezien dat de betreffende vriend een andere preek doorgestuurd had gekregen. Met hoop, met visie, met de oplossing die wij voor ogen hebben. Met een richting, een streven. Hoopvol, vol passie, optimistisch over wat (uiteindelijk) komen gaat. Hij zei: ‘wat heeft dit met het geloof te maken, volgens mij is dit toch niet hoe Jezus gehandeld zou hebben?’.

Dit is toch niet hoe Jezus gehandeld zou hebben?

3 miljard

Laten we in al dit geweld en in al deze discussies ook niet vergeten dat er nog steeds miljarden mensen op deze wereld hélemaal niet over Jezus hebben gehoord. Zo’n 3 miljard mensen die niet de keuze hebben om in Hem te geloven. Dat is onrecht. En vaak ook zijn dit mensen die in moeilijke omstandigheden leven. Kunnen wij ook deze mensen een hoopvolle toekomst bieden? Ver weg maar ook dichtbij. Misschien ietsje minder discussie over theologische verschillen en meer de focus op het zichtbaar maken van Jezus. Dat is een mooi streven, iets waar we echt samen voor kunnen gaan. Toch? Hoe de wereld er ook uitziet en welke kant het ook opgaat.

Zegevieren

En voor onszelf? Misschien zien we de nabije toekomst niet zo rooskleurig tegemoet. Maar ook al worden we genoemd als ‘schapen voor de slacht’, toch zijn we zeker niet een zielig groepje christenen; ‘Want wij zegevieren glansrijk dankzij Hem die ons zijn liefde heeft bewezen!’ Laten we die liefde dan ook uitdelen, zodat er zoveel mogelijk met ons mee zullen vieren.

Lees ook:
- Schokkend hoe christenen elkaar neersabelen (CIP);
- Vaccinatie verplicht? The Great Reset (in liefde).