Kunnen we ons wat positiever opstellen?

Kunnen we ons alsjeblieft wat positiever opstellen?


Laat liefde en nederigheid niet uitdrijven.


De discussie over corona, avondklok en vaccinaties lijkt in christelijk Nederland voor even naar de achtergrond verdwenen. We hebben iets anders gevonden: Gewoon. Bloot. En ook dit verdeelt ons. ‘Tot op het bot’ zoals een niet nader te noemen omroep deze week schreef.

Moraliserend vingertje
Dit keer aan de ene kant zij die zich ‘met hand en tand verzetten’ tegen het kinderprogramma en een petitie starten. ‘Bizar, walgelijk, een kantelpunt’ zijn termen die gebruikt worden. Aan de andere kant van het christelijke spectrum wordt gewaarschuwd voor een ‘moraliserend vingertje’ en wordt de lijn doorgetrokken naar misstanden in de kerk. Oei. Grote woorden, over en weer. Het een is nog niet voorbij of we staan alweer lijnrecht tegenover elkaar. Nu over iets heel anders. Zo snel kan het gaan.


Bizar, walgelijk, een kantelpunt.


Beetje positiever
Mijn verzoek: kunnen we ons als christenen alsjeblieft wat positiever opstellen? Naar elkaar toe maar zeker ook naar buiten toe? Door iets minder fel te ageren misschien, wanneer we het ergens niet mee eens zijn en een andere mening hebben? Door iets minder grote woorden te gebruiken, en zeker ook door onze verschillen en (interne) verdeeldheid niet zo te grabbel te gooien?


Belang van het onderwerp
Jezus liet mensen in hun waarde. Of Hij het met hen eens was of niet. Hij toonde barmhartigheid, afgezien van het belang van het onderwerp. Van Hem kunnen we leren dat we - waar het ook om gaat - liefde en nederigheid nooit - maar dan ook nooit - mogen uitdrijven. Mag dit alsjeblieft ook iets meer ons uitgangspunt zijn in christelijk Nederland?

Liefde en nederigheid
Zullen we elkaar en anderen in hun waarde laten? Of we het nu met hen eens zijn of niet. Afgezien van het belang van het onderwerp. Wat je ook aanhangt, laat het liefde en nederigheid niet uitdrijven. In de discussies over 'Gewoon bloot', in de discussies over coronamaatregelen, in de discussies over vaccinatie, in de discussies over... vul maar in.


Steeds bescheiden.


Eenheid bewaren
“Laat jullie licht schijnen voor de mensen, zodat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de Hemel”. Dat gaat ons niet zo goed af op deze manier. Niet moralistisch. Daarbij steek ik ook onmiddellijk de hand in eigen boezem. Absoluut. Vanochtend las ik in Efeze 4 nog de dringende oproep van Paulus. “Wees steeds bescheiden, zachtmoedig en geduldig en span je in om de eenheid te bewaren.”

Dat schuif je niet even aan de kant, wat het onderwerp ook is.

Reageren? Mail naar: hans@hansborghuis.nl


-> Lees ook: Kunnen we nu even stoppen met moddergooien!?
-> Lees ook: Dochter! Over moeders, dochters en zussen (in de prostitutie)
-> Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van hansborghuis.nl
-> Hans uitnodigen of meer informatie aanvragen

Hans Borghuis
www.hansborghuis.nl