Al deze vrouwen zijn iemands dochter, iemands moeder

Gisteren sprak ik tijdens de meeting van Prayer Impact op het stadhuis van Den Haag over prostitutie en het werk van Stichting De Haven. Ik deelde verhalen van de vrouwen die we dagelijks tegenkomen in ons werk en vertelde hoe we er als organisatie voor deze vrouwen zijn.

Zo mooi om oprechte bewogenheid te zien bij de aanwezigen. Mensen worden écht geraakt door de vaak hartverscheurende verhalen van dwang en geen keus hebben. Verhalen van armoede en misleiding. Verhalen van een hele grote groep vrouwen - alleen al in Den Haag gaat het om zo’n 3000 tot 4000 vrouwen in de prostitutie - die vaak geen andere mogelijkheden hebben. De vraag werd gesteld: ‘Wat kunnen wij doen, hoe kunnen wij helpen?’.

Bemoedigend om te merken dat mensen bereid zijn om te helpen met het vinden van ondernemers voor werkplekken voor vrouwen die uit willen stappen, de bereidheid van kerken en particulieren die het werk financieel willen ondersteunen en dragen. Onmisbaar om ons werk te kunnen blijven doen.

Fantastisch om vervolgens samen te bidden voor de vrouwen, voor ons als medewerkers van Stichting De Haven en voor onze trouwe vrijwilligers. Maar er werd ook gebeden voor wijsheid voor de politiek en de nieuwe prostitutiewet (collega Eva schreef hier onlangs een artikel over).

Later op de dag bezocht ik met een collega weer de prostitutiestraten en bordelen van Den Haag, ons 'veldwerk'. De vrouwen opzoeken, juist op de plek waar ze werken. Om een praatje te maken en te horen hoe het met ze gaat. We spraken met vrouwen die al lange tijd in het werk zitten, we spraken ook met vrouwen die we nog niet eerder in de straat hadden gezien, net in Nederland aangekomen. Vrouwen - meisjes soms - uit Oost Europa of Zuid Amerika, vrouwen uit Duitsland en vrouwen uit Nederland.  

Op de vraag ‘hoe gaat het met je’ reageren de meesten met een - enigszins aarzelend - ‘oh, wel goed’. Bij sommigen is snel duidelijk dat het helemaal niet zo goed gaat. We kwamen een vrouw tegen die gestopt was maar financieel niet rond kon komen en hierdoor noodgedwongen weer achter het raam was terecht gekomen. We spraken meerdere vrouwen die verantwoordelijkheid hebben voor een of soms meerdere kinderen. Anderen deelden hun droom met ons: een eigen bedrijf starten of een opleiding volgen.  

Elke vrouw heeft haar eigen verhaal. Elke vrouw haar eigen leven en omstandigheden. En elke vrouw heeft een reden om dit werk te doen. Sommige verhalen lijken sterk op elkaar, andere totaal niet. In ieder geval is niet één verhaal hetzelfde. Maar wat deze vrouwen allemaal gemeen hebben: ze zijn iemands dochter, iemands moeder. Net als iedere andere vrouw op deze wereld. Daarom zijn ze het waard om met respect te worden behandeld. Om gewaardeerd te worden om wie ze zijn, om naar te luisteren en om serieus te worden genomen.

Wat jij kunt doen, hoe jij kunt helpen? Kijk op www.stichtingdehaven.nl of neem contact op via info@stichtingdehaven.nl.

Reageren op deze blog: hans@hansborghuis.nl / www.hansborghuis.nl.  

Stichting De Haven is een christelijke organisatie in Den Haag die - gedreven door het compassievolle voorbeeld van Jezus - hulp biedt aan vrouwen die in de prostitutie werken of hiermee te maken hebben.

Eerdere blogs:
# In de prostitutie voor je moeder of je kind?
# Volgen wij dít voorbeeld van Jezus?
# Prostitutie en gerechtigheid
# Christen én werkzaam in de prostitutie?
# Gered door een vrouw in de prostitutie