Prostitutie en gerechtigheid

hansborghuis.nl | Christen, én werkzaam in de prostitutie?! | In de prostitutie voor je moeder of je kind? Dat moet je gewoon niet doen!

Naar schatting zijn in Nederland zo'n 20.000 tot 30.000 mensen - voornamelijk vrouwen - fulltime werkzaam in de prostitutie. En bijna allemaal hebben ze te maken met geweld en intimidatie!

Zo zijn er in ons land ongeveer 1.300 werkplekken voor raamprostitutie, de meest zichtbare vorm van prostitutie. Daarnaast zijn er ook de bordelen, de seksclubs, de escort en - in toenemende mate - ook de online prostitutie.

Het aantal slachtoffers dat in beeld is, is slechts een klein deel van alle slachtoffers van mensenhandel die in Nederland voorkomen. Uit schatting van het onderzoek van de Nationaal Rapporteur blijkt dat het jaarlijks gaat om tussen de 5.000 en 7.500 slachtoffers van mensenhandel. In Nederland!

Uit onderzoek blijkt dat verreweg de meeste vrouwen die in Nederland in de prostitutie werken het slachtoffer zijn van geweld, intimidatie en pesterijen. Naast geweld en dwang (in de meeste gevallen is het geen vrije keuze om in de prostitutie te werken) hebben deze vrouwen ook te maken met grote gezondheidsrisico’s. Rug- en gewrichtsproblemen, vaginaal letsel, pijnklachten, latexallergie, rsi-klachten, en mondaandoeningen zijn slechts een paar voorbeelden hiervan.

Tot zover de cijfers, maar wat is jouw mening over prostitutie? Wat weet jij van mensenhandel? Ben je bereid iets te doen? Op z'n minst bereid hier eens over na te denken, of wil je het maar liever allemaal niet weten, kijk je weg? Realiseer je dat prostitutie overal in ons land voorkomt, dat het ook alle lagen van de bevolking raakt. Daarbij de vraag: wat kunnen wij - ook als christen - doen aan (dit) onrecht?!

Meer weten? Nodig ons via Stichting De Haven eens uit voor een spreekbeurt, een kerkdienst, gemeenteavond, jongerenavond, catecheseavond, vrouwen-/ mannenavond of andere bijeenkomst. Bijvoorbeeld over een van deze thema's: prostitutie, gerechtigheid, identiteit, verandering of discipelschap.

Meer informatie

- In de prostitutie voor je moeder of je kind? Dat moet je gewoon niet doen!
- Christen, én werkzaam in de prostitutie?!

Reageren? Dat kan via hans@hansborghuis.nl.