Bewust van de jongeren

Met regelmaat trek ik met veel plezier een poosje op met groepen jongeren. Met sommige studentenverenigingen of kerkelijke jongerengroepen slechts een avond, met andere groepen een langere periode. Aan het begin van een bijeenkomst peil ik vaak even hoe ze ‘erbij zitten’. Hoe ze naar zichzelf en naar hun eigen leven kijken. Jongeren beoordelen dit nogal eens met een (flinke) onvoldoende en soms nadert dit zelfs akelig dicht het nulpunt...   

Lees verder

In gesprek over eenheid tijdens eerste Tour For Unity-avond

Afgelopen zondag werd in Zuidwolde (GR) de eerste in een reeks van Tour For Unity-avonden georganiseerd.

Lees verder

Kerkdiensten Verbania, Lago Maggiore, Italië

Kerkdiensten aan het Lago Maggiore in Italië. In zowel Luino als Verbania worden in de zomermaanden Nederlandstalige kerkdiensten (vakantiediensten) georganiseerd voor christenen die in deze prachtige regio op vakantie komen.

Lees verder

Leren van de Italianen

Op het moment van schrijven werk ik weer een aantal weken in Italië, altijd een voorrecht. Er zijn hier nu nog niet zoveel toeristen nu maar het seizoen is alweer in aantocht. Italië; we kennen het als een fantastisch vakantieland, populair onder ons Nederlanders ook, niet zonder reden.

Lees verder

Laten we de Russen niet vergeten

Een Russische vriendin vraagt - bezwaard en beschaamd - dringend om gebed. Gebed voor haar oom en zijn gezin in Oekraïne. Gebed voor haar ouders in Rusland. ‘They are frightened’. Laten we de Russen niet vergeten!

Lees verder

Don't forget the Russians

A Russian friend urgently asks for prayer. For her uncle and his family in Ukraine. And for her parents in Russia. "They are frightened."

Lees verder

Urgent: Noodhulp voor Oekraïne

In nauw contact met lokale kerken ter plaatse bieden we opvang en verspreiden we voedsel en noodhulpgoederen in Oekraïne en omliggende landen. De nood is momenteel ongekend hoog. Gezinnen met jonge kinderen zijn in paniek vertrokken, met alle problemen van dien. Het is winter en veel mensen moeten de nacht noodgedwongen buiten doorbrengen. Help ook mee! Giften worden direct besteed aan het verlenen van noodhulp via de lokale kerken ter plaatse.

Lees verder

Poetin, Oekraïne en een Great Reset. Waar ben je bereid voor te vechten?

De coronacrisis ligt nog niet achter ons en nu worden we geconfronteerd met oorlog in Oekraïne. Een eerder geplaatst bericht in het Reformatorisch Dagblad, over de ‘bereidheid’ van Poetin om te willen praten over ‘diplomatieke oplossingen’, was voor sommige christenen voldoende voer om onze 'westerse leiders' weer eens te bashen. Een dag later werd dit overigens ten dele gerectificeerd - complimenten hiervoor - vanwege de Russische inval in Oekraïne. De geest was echter uit de fles. Alweer.    Lees verder

Studenten en mentale gezondheid

Het was een poosje geleden, maar deze week kon ik weer eens een volledig fysieke bijeenkomst met een studentenvereniging doen. Dit keer een avond met met de studenten van CSFR Amsterdam rond het thema 'mentale gezondheid'.  

Lees verder

Moderne slavernij dichtbij

Deze week weer een interactieve ochtend met een vrouwenvereniging rond het thema 'Moderne slavernij dichtbij'.

Lees verder

Liefde voor (de kerk van) Italië

Bron: Groot Nieuws Radio.

Vijftien jaar geleden kwam Hans Borghuis bij toeval op vakantie in Italië terecht en was op slag verliefd. “Die eerste keer in Italië kwamen we niet alleen in aanraking met het land, maar ook met de kerk. In het dorpje Verbania kwamen we op een dorpsfeest in gesprek met christenen. Nou ja, gesprek, met handen en voeten in het Italiaans. De pastor sprak wel Engels en is een goede vriend van ons geworden.”

Lees verder

Singer-songwriter Jildou Bakker in actie voor eenheid en verbinding met Tour for Unity

Polarisatie en eenheid, het zijn veelbesproken onderwerpen. Singer-songwriter Jildou Bakker komt - samen met spreker Hans Borghuis – in actie. Met de Tour for Unity willen zij kerken een positieve impuls bieden in het zoeken naar verbinding. Met muziek die raakt, een verbindende en uitdagende boodschap en veel interactie. Bemoedigend, uitdagend, aansprekend voor jongeren (maar ook voor oud(eren) natuurlijk).

Lees verder

Het beest. De Great Reset. En de 3 miljard.

In zijn reactie op de preek van Paul Visser merkt Willem Ouweneel op: ‘we hebben nog nooit zoveel over Openbaring 13 gehoord als in de afgelopen anderhalf jaar’. En daarmee legt hij precies de vinger op de zere plek. Een berichtje van een niet-christelijke vriend deed me nog eens extra beseffen wat de gevolgen hiervan zijn.

Lees verder

Kunnen we ons wat positiever opstellen?

De discussie over corona, avondklok en vaccinaties lijkt in christelijk Nederland voor even naar de achtergrond verdwenen. We hebben iets anders gevonden: Gewoon. Bloot. En ook dit verdeelt ons. ‘Tot op het bot’ zoals een niet nader te noemen omroep deze week schreef.

Lees verder

Kunnen we nu even stoppen met moddergooien?!

Om eerlijk te zijn: de negatieve vibe – sorry, dat is hoe ik het ervaar - die de laatste tijd ook door christelijk Nederland lijkt te gaan vind ik nogal pijnlijk. Veel mensen met een mening, een hele stevige mening vaak, over de maatregelen die genomen worden om corona onder controle te krijgen. Veel kritiek op het kabinet, kritiek op de verantwoordelijke ministers, op de mensen van het RIVM, op de vaccinatiestrategie, op het beleid. Ook zijn er mensen die er stellig van overtuigd zijn dat hier veel meer achter zit, soms met een onderbouwing, soms met (complot)theorieën, soms ook volledig ongefundeerd. Daarbij worden artikelen en allerhande filmpjes volop gedeeld. Sommige mensen komen niet verder dan dat, anderen weten precies te vertellen hoe het dan wel zou moeten.

Lees verder

Jongeren in coronatijd: "Zelf heb ik ook wel eens last van somberheid."

Op een dinsdagavond - we hebben net weer een persconferentie achter de rug - spreek ik met Jessica. Afkomstig uit Nieuwegein, 21 lentes jong, vierdejaars studente Verpleegkunde aan de CHE. “Het lijkt zo uitzichtloos, de persconferentie van vanavond gaf weer weinig redenen tot optimisme”.

Lees verder

"‘Waarom niet doordeweeks met een paar mensen het heilig avondmaal vieren?"

"Een tip voor de kerken? Duidelijkheid is belangrijk. En dan ook snel. Laat jongeren meedenken in dingen, soms hebben die namelijk hele goede ideeën!"

Lees verder

"Ik zie veel mensen die het moeilijk hebben in hun geloof omdat ze het alleen moeten doen!"

"Als ik zeg dat ik mijzelf wel eens eenzaam voel, dan komt dat niet alleen maar door corona maar ook doordat doordat mijn relatie een poosje terug uit is gegaan. Op mijn werk heb ik het superleuk, mijn collega’s zijn allemaal heel gezellig. Maar op de avonden denk ik soms wel, en wat ga ik nu doen? Ik mis dan wel het contact met vriendinnen. Ook al heb ik natuurlijk wel huisgenoten hier."

Lees verder

Dochter!

In de seksindustrie zien we veel onrecht, veel duisternis. We strijden tegen dit onrecht en we bestrijden de duisternis met Licht! We zijn blij dat we er voor deze moeders, dochters en zussen kunnen zijn. Om hen eraan te herinneren wie ze écht zijn. Ook zij zijn iemands dochter, iemands moeder, iemands zus. Maar het belangrijkste: God ziet hen als Zijn dochters!

Lees verder

Mijn moeder woont in een verpleeghuis

Mijn moeder heeft Alzheimer. Toen de verpleeghuizen ruim vijf weken geleden gesloten werden, begreep ik absoluut de noodzaak hiervan. Nu wordt deze periode met - opnieuw - vijf weken verlengd, vreselijk ingrijpend. Deze keuze begrijp ik niet helemaal meer. De 'experts' roepen op om vooral kaartjes te sturen, om toch vooral te blijven bellen. Maar mijn moeder kan niet meer bellen, ze begrijpt niet meer wat een kaartje is.


Lees verder

Corona en de seksindustrie

Zondag 15 maart 2020 om klokslag 18.00 uur werden - in de strijd tegen corona - alle cafés en restaurants gesloten in Nederland. Net zoals alle bioscopen, coffeeshops, musea, scholen, kinderopvangcentra en sportclubs. Wat ook werd gesloten - drie kwartier eerder werd dit in een persconferentie aangekondigd - waren alle bordelen, alle prostitutieramen en alle seksclubs. Hierdoor stonden ineens honderden, duizenden vrouwen op straat. Hun inkomsten vielen in één klap helemaal weg.

Lees verder

Steeds meer de overeenkomsten, steeds minder de verschillen

Afgelopen zondag sprak ik in de NGK Ede over het thema 'Verlangen naar God'. Deze week was het een Nederlands Gereformeerde Kerk, vorige week een Vergadering van Gelovigen, binnenkort weer een Gereformeerde PKN-gemeente en een Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk. Kortgeleden sprak ik in een Pinkstergemeente, de week ervoor in een Evangelie Gemeente, de week daar weer voor in een Gereformeerde Bondsgemeente. Steeds meer zie ik dat denominatie er niet zoveel toe doet. Steeds meer zie ik overeenkomsten, steeds minder verschillen

Lees verder

Al deze vrouwen zijn iemands dochter, iemands moeder

Elke vrouw heeft haar eigen verhaal. Elke vrouw haar eigen leven en omstandigheden. En elke vrouw heeft een reden om dit werk te doen. Sommige verhalen lijken sterk op elkaar, andere totaal niet. In ieder geval is niet een verhaal hetzelfde. Maar wat deze vrouwen allemaal gemeen hebben: ze zijn iemands dochter, iemands moeder.

Lees verder

Volgen wij dit voorbeeld van Jezus?

Jezus kijkt naar mensen, kijkt écht naar hen en ziet hen zoals ze zijn. Hij laat zich raken, is diep bewogen, lijdt met hen mee (Math. 9:36). Ook wij kunnen ervoor kiezen om dat te doen… of ervoor kiezen om het niet te doen.

Lees verder

In de prostitutie voor je moeder of je kind? Dat moet je gewoon niet doen!

Ik vertel hem het verhaal van de vrouw die haar zieke zoontje in Oost-Europa achterlaat bij haar familie, om in Nederland in de prostitutie te kunnen werken. Ze zag geen andere mogelijkheid meer om zijn medicijnen en ziekenhuiskosten te kunnen betalen. Wat doe je als moeder, als je geen andere uitweg ziet?

Lees verder

Gered door een vrouw in de prostitutie

Vorige week schreef ik een blog over christelijke vrouwen in de prostitutie. Deze week over een vrouw die letterlijk het leven van een van haar klanten redde.

Lees verder

Christen, én werkzaam in de prostitutie?!

Regelmatig krijg ik verbaasde blikken wanneer ik ergens vertel dat er vrouwen zijn die én overtuigd christen zijn, én in de prostitutie werken. In de hoofden van veel mensen past dit niet. Onmogelijk, een contradictio in terminis… En toch is het de waarheid.

Lees verder

Prostitutie en gerechtigheid

In Nederland werken naar schatting zo'n 20.000 tot 30.000 mensen - voornamelijk vrouwen - in de prostitutie. Nagenoeg allemaal hebben ze te maken met geweld, intimidatie en pesterijen. De meesten van hen kiezen dan ook niet uit vrije wil voor dit werk.

Lees verder