Jezus zichtbaar maken in Italië

Op het moment van schrijven werk ik weer een aantal weken in Italië, altijd weer een voorrecht. Er zijn hier nu nog niet zoveel toeristen nu maar het seizoen is alweer in aantocht. Italië; we kennen het als een fantastisch vakantieland, populair onder ons Nederlanders ook, en niet zonder reden.

Rooms-Katholiek
Er valt meer over Italië te noemen dan alleen het geweldige eten, de erg vriendelijke mensen, het fijne weer of de prachtige streken die het land rijk is. Bijna 90% van de Italiaanse bevolking maakt deel uit van de Rooms-Katholieke kerk en ongeveer een derde hiervan is min of meer actief lid. Een kwart van de Italianen bezoekt regelmatig een Rooms-Katholieke kerkdienst. Veel hangt samen met de traditie en er is ook sprake van veel bijgeloof. Veel Italianen kennen de boodschap van Jezus en het goede nieuws van het evangelie niet.

Enige christen op een school van 700 leerlingen
Minder dan 1,5% van de Italianen is protestants-evangelisch christen. Dit maakt de positie van de weinige protestants-evangelische kerken die er zijn erg belangrijk. Inmiddels trek ik alweer een jaar of 7 intensief op met de kerk van Verbania aan het schitterende Lago Maggiore. De voorgangers van deze gemeente zijn goede vrienden geworden. De kerk is in de wijde regio bekend en kerkgangers rijden soms een uur of langer om de zondagse dienst te kunnen bijwonen. Vaak zijn zij de enige christen in hun omgeving en regelmatig zelfs de enige christen in hun gezin. Het is ook niet uitzonderlijk dat de jongeren van de kerk de enige actieve christen zijn op een school van 700 leerlingen.

Vol van leven
Het christen-zijn, het volgen van Jezus mag wat kosten. Niet dat de kerk van Verbania nu zo perfect is, ik zou zo een aantal punten kunnen noemen die minder fraai zijn. Dat is hier niet anders dan in welke andere kerk dan ook. Maar ondanks dat het soms verre van makkelijk is, is deze kerk vol van leven, vol van vreugde, vol van passie. Als een baken van licht en hoop voor Verbania en de wijde omgeving.

Relevant voor de samenleving
Behalve autochtone Italianen vinden ook vluchtelingen en migranten hun weg naar de kerk. Naast de zondagse diensten ontmoet de gemeente elkaar doordeweeks in kleine groepjes thuis. Regelmatig bidden ze gedisciplineerd gezamenlijk om 7 uur ’s ochtends gedurende een bepaalde periode. Ze nodigen anderen uit en zoeken naar manieren om het evangelie uit te dragen, om relevant te zijn voor de samenleving.

Brood uitdelen op zondagavond
Mensen die hulp nodig hebben worden zo goed mogelijk geholpen. Zo gingen we op een zondagavond met de voorgangers overgebleven broden ophalen bij een bakker aan de andere kant van het meer. Om deze vervolgens langs te brengen bij gezinnen die dit erg goed konden gebruiken. Hoewel ze als voorganger zelf geen vaste inkomsten hebben, staan ze altijd klaar om in de nood van anderen te voorzien. Hun huis staat altijd open en het is niet uitzonderlijk wanneer het vol met logees is.

Geen thuisbasis
De kerk beschikt momenteel niet over een eigen gebouw. Op de zondagochtend wordt een ruimte gehuurd maar dit is kostbaar en hier kunnen geen doordeweekse activiteiten worden georganiseerd. Een thuisbasis ontbreekt, terwijl dit juist zo belangrijk is.  

Baken van licht en hoop
Onlangs deed de mogelijkheid zich voor een stuk grond te kopen waarop gebouwd kan worden. Deze kans werd met beide handen aangegrepen, een stap in geloof. Het verlangen is om met een eigen plek - nog meer dan nu - een baken van licht en hoop in Verbania en de wijde regio te kunnen zijn. Een plek waar zondagse samenkomsten gehouden kunnen worden en waar jong en oud elkaar ook doordeweeks kan ontmoeten. Maar zeker ook: een plek, om een thuis te bieden voor mensen in nood. Een plek om Jezus zichtbaar te maken voor Italianen die Hem nog niet kennen.

Hans Borghuis

- Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden voor een eigen gebouw voor de kerk van Verbania op www.hansborghuis.nl/verbania.
- Luister hier naar een interview op Groot Nieuws Radio met Hans Borghuis en Abramo Patti over de kerk van Italië.

Help de kerk in Verbania

De eerste stap naar een eigen plek is inmiddels gezet. Met stap 2 komen de grond en het casco gebouw in eigendom van de gemeente. Daarna kan in stapjes verder worden gebouwd.
Kijk hier voor de actuele situatie

Chiesa New Life Verbania

Chiesa Evangelica New Life Verbania is een kerk van ongeveer 100 tot 120 betrokken mensen. De kerk is weliswaar klein maar heeft een enorme impact op Verbania en de wijde omgeving.
Lees meer over Chiesa New Life Verbania

Jongerenreizen Italië

Een unieke mogelijkheid om met je studentenvereniging of jongerengroep op reis te gaan naar Italië. Om van betekenis te zijn en te bemoedigen, en om zelf bemoedigd te worden.
Neem contact op voor de mogelijkheden